icon

Morbi et tellus imperdiet, aliquam nulla sed, dapibus erat. Aenean dapibus sem non purus venenatis vulputate. Donec accumsan eleifend blandit. Nullam auctor ligula

Get In Touch

Quick Email
info.help@gmail.com
  • Home |
  • Изолация на покрива и вентилация

Изолация на покрива и вентилация

Скатен покрив, наричан още висок, покрива пространството на тавана или тавана, което в зависимост от предназначението му може да се използва за жилищни нужди, да служи само като склад за рядко използвани вещи или да остане напълно недостъпно.

В редица еднофамилни къщи таванското помещение може да бъде жилищно помещение. За тези цели той е адаптиран чрез ремонтни дейности.
Изолация на покрива – малко физика
Физическите явления, които понякога се случват с изолиран покрив, са различни от тези, които се случват на стените на къща, тъй като горната част на сградата е подложена на много по-големи температурни промени, натоварване от сняг или директно излагане на дъжд. Факторите, които често влияят на състоянието на покрива, включват:

изтичане на покрива поради сняг или дъжд;
кондензация на водни пари от вътрешната страна на покрива;
дифузия на водни пари от вътрешността на помещението;
изпаряване на влага под горещ покрив.
Течовете на покрива след дъжд или топене на сняг са типични явления за значителна част от покривите, тъй като повечето от тях по дефиниция нямат напълно затворени отделения. Течове могат да възникнат на фугите на керемидите и профилираните листове, когато силните ветрове изтласкват капки дъжд или снежен прах под покрива. Това не е заплаха за покрива, тъй като влагата бързо се изпарява, без да причинява никакви щети.

Когато има внезапно спадане на външната температура, долната страна на покрива, особено месинга, също може да кондензира водна пара. Получените капки вода се натрупват върху стрехите на покрива или отделно капят надолу. В екстремни ситуации – ако оттичането или изпарението на водата не е гарантирано – може да възникне дифузия и кондензация на водни пари в покривните слоеве.

Това се случва, когато покривът не е направен правилно, например покрит е с кофраж, който е в пряк контакт с изолацията, а отвътре няма пароизолационно фолио или цялата тази работа е извършена небрежно и непрофесионално.

Кондензът ще разруши изолацията, което е по-опасно. Влагата върху дървените покривни конструкции може да доведе до развитие на дърворазлагащи гъбички. Интензивното нагряване на покрива предизвиква интензивно изпарение и по този начин създава пара. Ако не намери изход, той прониква дълбоко в покривните слоеве, където се образува вторичен конденз върху студената вътрешна част на покрива. Това води до увеличаване на влагата в тавана или създава идеални условия за развитие на мухъл и плесен.

Leave A Comment

Fields (*) Mark are Required