icon

Morbi et tellus imperdiet, aliquam nulla sed, dapibus erat. Aenean dapibus sem non purus venenatis vulputate. Donec accumsan eleifend blandit. Nullam auctor ligula

Get In Touch

Quick Email
info.help@gmail.com
  • Home |
  • Изолация на покрив на къща

Изолация на покрив на къща

По правило повечето модерни частни къщи се строят със задължителна изолация на покрива на къщата. Ако по време на строителството вече е положена конструкцията на таванска стая, топлоизолацията е още по-необходима. Топлоизолация се сменя и при основен ремонт на покрив на къща.

Топлоизолационният материал не само ви позволява да се затоплите през зимата, но и ви предпазва от горещото слънце през лятото. През лятото повърхността на покрива се нагрява до 100 С на слънце и би било просто невъзможно да останете в подпокривното пространство, ако не е поставена топлоизолация. Но топлоизолационните материали се предлагат в различни видове и марки, някои са чудесни за частен дом, но много не се препоръчват или дори са опасни за използване.

Според технологичните стандарти дебелината на топлоизолацията се изчислява въз основа на региона, тоест в зависимост от температурата на околната среда. При зимни температури до минус 30-35 С се препоръчва дебелина 20-25 см. При умерен климат може да се използва по-тънка топлоизолация. Топлинните загуби, които възникват през покрива, също зависят от свойствата на покривния материал и неговия цвят. Покривът с тъмен цвят ще се нагрява повече през лятото и ще се охлажда повече през зимата (през нощта). Лекият покрив, напротив, е по-хладен през лятото, по-топъл през зимата. Оказва се, каквото и да се каже, не си струва да се спестява от топлоизолация.

Технологично правилно е да поставите изолационен материал върху гредите. Тоест, при това поставяне на изолация, гредите са разположени вътре, зад слоя изолация. Но това значително увеличава цената на конструкцията, така че изолацията обикновено се поставя между гредите. Технически това е допустимо и не изисква допълнителни инвестиции в топлоизолационната рамка.

Изолацията върху покрив, като гофриран лист, може да се постави на един или два слоя. Да речем, ако според проекта дебелината на изолацията трябва да бъде до 25 см, но не е възможно да я закупите, тогава можете да използвате два слоя от 10 см или единия 10 см, другия 15 см топлоизолационните способности няма да намалеят (с дебелина на два слоя изолационен материал, еквивалентна на предложената от проекта).

Необходимо е да изберете изолация за частен дом, която да е незапалима (най-малко), екологична, с ниска топлопроводимост и висока паропропускливост. Изолацията не трябва да абсорбира влагата и да я задържа в себе си. На всички тези изисквания отговаря съвременният изолационен материал от базалт – базалтова вата (или минерална вата, минерална изолация).

Минералната изолация има следните характеристики:

Висока огнеустойчивост (изобщо не гори);
Ниско тегло – 30-50 кг/куб. метър;
Химически инертен материал;
Екологично чист;
Лесен за използване;
Реже с обикновена ножица;
Не се слепва;
Срок на експлоатация минимум 30 години;
Висока дишаемост, естествена вентилация;
Не задържа влага, не е хигроскопичен.
Влакната на базалтовата вата са подредени произволно, което позволява на материала да не се слепва в продължение на десетилетия. Най-често срещаните марки базалтова вата, които се препоръчват за използване в частно жилищно строителство:

Изовер;
Урса;
Knauf.
Всички тези материали са подобни на стъклената вата (много строители помнят този материал добре и многото му отрицателни страни), но за разлика от него нямат такива вредни свойства (беше поръсен с малки стъклени стърготини, поръсен със същите стърготини, изпечен ). Базалтовата вата е може би най-добрият препоръчителен материал за покривна изолация.

Когато се използва базалтова вата като изолация, е необходимо да се осигури пароизолационен слой и слой хидроизолационен филм. Те предпазват изолацията от влага и спомагат за запазване на топлоизолационните свойства и дълготрайност.

Полистироловата пяна се използва и за топлоизолация, има високи топлоизолационни свойства, които са по-високи от тези на минералната вата (базалтова вата), но има и недостатъци.

Пенопластът има следните характеристики:

Високи топлоизолационни свойства;
Един много лек кубичен метър тежи от 10 до 30 кг;
Коефициентът на топлопроводимост на пенополистирола е 0,033 – 0,035 kcal/m-h-deg;
Изобщо не се слепва с времето;
Практически не абсорбира влагата;
Не пропуска въздуха;
Не гние;
Опасност от пожар, изгаряния (разпръскване на черен дим);
Лесно се реже с обикновен трион за дърво (или на гореща спирала);
Лесен за използване.
Когато монтирате изолация от пяна, струва си допълнително да осигурите допълнителна противопожарна защита. С всичките си положителни свойства, не се препоръчва да се използва в някои помещения.

Минералната вата и полистироловата пяна са различни материали по своята структура и свойства, следователно, за да се използват като изолация под покрива, е необходимо да се определят предимствата и недостатъците на тези материали. Може би цената на покрива ще определи избора на топлоизолационен материал и може би произтичащият фактор ще бъде висока пожарна безопасност. Всеки трябва да реши това сам, когато изготвя проект за покрив на къща.

Leave A Comment

Fields (*) Mark are Required