icon

Morbi et tellus imperdiet, aliquam nulla sed, dapibus erat. Aenean dapibus sem non purus venenatis vulputate. Donec accumsan eleifend blandit. Nullam auctor ligula

Get In Touch

Quick Email
info.help@gmail.com
  • Home |
  • Метални плочки за разлика от ондулин

Метални плочки за разлика от ондулин

Как да поставим покрива? Подобен въпрос възниква в началото на проект за строителство на къща. Цената на покритието е включена в прогнозата. Но желанието на потенциалния собственик, финансовата сигурност на собственика на бъдещия дом и обменният курс на долара могат в крайна сметка да се променят. И колкото по-високи стават стените на бъдещия дом, толкова по-вълнуващ става въпросът за „защитата“.

На строителния пазар двама основни играчи уверено се сблъскват: ондулин и метални плочки. Зрителите (клиентите) гледат с вълнение, правят своите залози (поставят пари за строителен материал): кое е по-добро?
Нека поговорим за ондулин

Материалът получи името си от френската компания Ondulin, която започна да произвежда този тип покриви преди повече от 50 години. Нарича се още еврошисти, тъй като е подобен на листове от азбестоциментови шисти. Ондулинът е изработен от целулоза, импрегнирана с битум, топлоустойчива смола и боядисана с минерални пигменти, които придават ярък и доста издръжлив цвят на покритието. Ондулинът не изгнива, издържа на температури от -30 до +110 градуса по Целзий, има добри топло- и звукоизолационни свойства.

Металните керемиди са покривни листове, изработени от сплав от стомана, мед и алуминий, покрити с полимерен защитен слой. Външно прилича на плочки. Оттук и името. Производството на метални керемиди започва през 80-те години на миналия век. В зависимост от боята, добавена към полимерния слой, зависи и цветовата схема на покритието. Диапазонът на издържаните температури е дори малко по-широк от този на ондулин. Металните покриви могат да издържат на температури от -50˚C.
Нека направим малко сравнение

От какво е направено?
Ондулин: целулоза (хартия), импрегнирана с битум (смола).
Метални керемиди: метал (сплав от стомана, алуминий, мед), покрит със защитен филм.

Срок на ползване.
Ондулин: производителят предоставя 50-годишна гаранция, но препоръчва да се замени след 15 години.
Метални керемиди: 100 години или повече.

Тегло на покрива.
Ондулин: 3,4 кг на 1 м².
Метални керемиди: до 5 кг на 1 м².

Ондулинът е малко по-лек, но броят на използваните пирони, необходими за монтиране на покрива, значително прави конструкцията по-тежка и се изравнява по тегло с нейния конкурент – метални керемиди. При монтаж на метална настилка броят на винтовете е малко по-малък, отколкото при полагане на ондулин. Във всеки случай и двете покривни системи не изискват мощна рафтова система.

Звукоизолация.
Ondulin: намалява интензивността на звука с 40 децибела.
Метални керемиди: нямат звукоизолация.

Този проблем може да бъде разрешен с помощта на компетентна и висококачествена инсталация на метални плочки, както и използването на изолация и звукоизолация на таванското пространство. При изграждането на всяка къща трябва да се вземат подобни мерки. Дори покрити с ондулин. Особено ако проектът включва тавански етаж. В противен случай шумът на дъжд и звукът на „нежните“ птичи лапи няма да ви позволят да си починете.

Leave A Comment

Fields (*) Mark are Required