icon

Morbi et tellus imperdiet, aliquam nulla sed, dapibus erat. Aenean dapibus sem non purus venenatis vulputate. Donec accumsan eleifend blandit. Nullam auctor ligula

Get In Touch

Quick Email
info.help@gmail.com
  • Home |
  • Мъх върху мек покрив: как да се отървете от опасен квартал

Мъх върху мек покрив: как да се отървете от опасен квартал

Мекият покрив е най-популярната тенденция в съвременното строителство. Той има шикозен външен вид и ненадминати експлоатационни характеристики, но все пак тези продукти не са без недостатъци. Един от недостатъците на битумния материал е предразположеността му към образуване на мъх и лишеи.

Зеленият растеж на покрива, въпреки че придава на къщата определен скандинавски вкус, но според експертите е вреден и води до негативни последици. В тази статия ще анализираме причините за появата на мъх върху мек покрив, колко опасно е това явление, дали може да бъде предотвратено и как да се справим с него.
Защо се образува мъх върху гъвкав покрив?
Мъхът е споровъзпроизвеждащо и много придирчиво растение, с други думи, упорито растение. Вятърът носи спори на покрива. И ако върху гладка гофрирана ламарина или метални плочки няма какво да хванат, тогава върху грубата остъклена повърхност на мек покрив има всяка възможност за това. Спорите се задържат особено добре във възли (долина, било, комин), в ставите на херпес зостер, във всякакви пукнатини и вдлъбнатини. И тогава пълзящото растение се разпространява безпрепятствено и бързо.

Експертите идентифицират следните причини за появата на мъх върху гъвкав покрив:

Климатични особености.
В природата мъхът расте на тъмни места, най-вече в райони с висока влажност. Местоположението на къщата в блатиста или гориста местност, близо до езеро, е очевидно благоприятно условие за това растение.

Високи дървета.
Дори овощните дървета, ако са близо до конструкцията и засенчват покрива, ще допринесат за растежа на мъха.

Неправилен монтаж на покрива.
Проблемът може да се крие в грешки при проектирането и изграждането на конструкцията или в лошо качество на работата. Всичко това води до натрупване на вода на повърхността, до образуване на пукнатини и отлепвания, тоест създава се благоприятна среда за вредна растителност.

Постоянна влага на повърхността.
Твърде малкият ъгъл на наклона допринася за дългосрочното задържане на снежни маси и проникването на вода във всички празнини. Освен това, ако покривът е на сянка през цялото време, той не може да изсъхне напълно. Не е за нищо, че винаги има повече мъх от страната на покрива, където слънцето удря най-слабо.

Така че причините за вредния растеж на покрива могат да бъдат както местоположението на сградата, така и грешки в конструкцията.
Колко опасен е мъхът за покрива?
Има много дебати за вредното въздействие на мъха върху покривната система. Но има неопровержими факти, свързани с естествените свойства на такава среда:

Мъхът задържа и задържа влагата, а постоянната влажност е неблагоприятно условие за гъвкавите плочки.
Там, където има мъх и лишеи, се създава подходящ микроклимат за размножаване на бактерии, различна флора и насекоми.
Въздействието на замръзване и температурни промени, които гъвкавото покритие вече не харесва, се влошава. Мъхът задържа вода и натрупва мръсотия и цялата тази композиция замръзва и се размразява отново и отново в късна есен и ранна пролет. Влагата, уловена в микропукнатини в тъканта, разширява пролуките, когато се появи заледяване. Платното губи своята еластичност – става твърдо и чупливо.
Част от израстъците, отмити от дъжда, се натрупват в улуците и ги запушват.
Има мнение, че „зеленият килим“ допълнително защитава дома от негативни външни фактори. Може и да е така, но наред с изолацията, паразитният растеж има разрушителен ефект върху меките плочки. Висококачественият материал, покрит със скъпо изолационно съединение, може да не пострада сам, но плътността на фугата ще отслабне и влагата ще попадне във вътрешните елементи на покрива. Ето защо производителите на битумни покрития единодушно настояват, че мъхът на покрива трябва да бъде премахнат незабавно.

Превантивни мерки срещу „цъфтеж“ на покрива
Обикновено мъхът се появява на мек покрив 5-6 години след завършване на строителството, в много влажни райони дори по-рано. Ако това все още не се е случило, трябва да се вземат мерки за предотвратяване на това неприятно явление. Има няколко ефективни метода за ранна защита срещу мъх:

Монтиране на медна лента или мрежа по билото или под аератора.
Препоръчително е да направите това на етапа на монтаж, но дори и върху завършената конструкция те намират начин да укрепят медния елемент. Медта е ефективен антисептик, който елиминира цялата микрофлора, което обикновено се нарича цъфтеж. Седиментната вода ще тече върху медната лента и, течейки по склоновете с медни йони, ще се отърве от бактерии и спори.

Превантивно лечение със специални средства.
Няма нужда да харчите пари за скъпи химикали за борба с плевелите – те не работят тук, тъй като мъхът няма коренова система, към която е насочено тяхното действие. Само продукти, съдържащи мед или хлор, могат да се отърват от мъха. Лечението за превантивни цели трябва да се извършва веднъж годишно.

Прилагане на защитни разтвори.
Има специални антибактериални средства за еластични покрития. Въпреки плътната им структура, те се измиват от дъжд, така че лечението трябва да се повтаря всяка година.

Тъй като битумните материали, наред с други неща, се увреждат от постоянна сянка, е необходимо да се осигури максимален достъп до слънчевите лъчи

Leave A Comment

Fields (*) Mark are Required