icon

Morbi et tellus imperdiet, aliquam nulla sed, dapibus erat. Aenean dapibus sem non purus venenatis vulputate. Donec accumsan eleifend blandit. Nullam auctor ligula

Get In Touch

Quick Email
info.help@gmail.com
  • Home |
  • От какви материали са направени композитните покриви, предимствата и недостатъците на материала

От какви материали са направени композитните покриви, предимствата и недостатъците на материала

Външно композитното покритие наподобява както естествени керемиди, така и метални керемиди, а текстурата му е подобна на меки покриви. И това сходство не е само външно. Тези продукти съчетават всички най-добри компоненти на най-популярните съвременни покривни материали. Оттук и ненадминатите експлоатационни характеристики. Темата на тази статия е композитен покрив: от какво е направен материалът, какви плюсове и минуси експертите отбелязват за него.

Състав на композитно покривно покритие
Композитните плочки (не „композитните“!) са изобретени и патентовани от новозеландския учен Луис Фишър през 1957 г. Той заимства идеята за производството на нови строителни материали от Англия. Там по време на войната са построени поцинковани хангари за самолети и техника, покрити с битум и поръсени с цветен пясък за камуфлаж. Фишър излезе с идеята за въвеждане на технологията в производството на покриви, но за целта тя трябваше да бъде значително подобрена. Всъщност в разработката, патентована от първия производител, компанията Ahi Roofing, от английското камуфлажно покритие е останала само идеята.

Така че, нека да разгледаме от какво се правят композитни плочки днес и под каква форма са представени на съвременния строителен пазар. Материалът се произвежда под формата на платна, чиито стандартни размери са 1100, 1300 и 1400 мм дължина и 360-400 мм ширина. Дебелината на листа варира от 0,5 до 0,9 мм, а теглото на един фрагмент е от 2,5 до 3,5 кг.

Композитният покрив има многослоен състав. Нека разгледаме всеки слой поотделно.

Стомана с алуминиев цинк.
Основата на композитните плочки, която е отговорна за здравината и твърдостта, е стоманен лист с дебелина около 0,4 мм. Стоманата е покрита от двете страни с алуминиево-цинкова композиция, която осигурява надеждна защита срещу корозия.

Алуминиево-цинковият слой със силиций е основната разлика между структурата на оригиналния композитен покрив и неговите бюджетни аналози. Последните използват поцинковани стоманени листове с изолационен слой от полиестер. Това не ги прави лоши, но ги отличава от елитния оригинал. Следните маркировки ще ви помогнат да разберете състава на основния слой при закупуване на композитни плочки:

∙ HDG – конвенционално поцинковане;

∙ ZnMg – поцинкована стомана с примес на магнезий и полиестерно покритие;

∙ Aluzinc – същото алуминиево-цинково покритие от стандартната „рецепта“.

Най-надежден е защитен слой с дебелина около 150 g/m². Цената на материала с надпис Aluzinc винаги е по-висока.

Акрилна смола.
Акрилният грунд се нанася върху металната основа от двете страни. Долният слой е само защитен, но горният има и практическа цел. Смолата свързва метала със следните компоненти на материала, осигурявайки това, което се нарича постоянна фиксация

Основен пласт.
Това е покритие, което има силни адхезивни и изолационни свойства и изпълнява три функции едновременно:

осигурява надеждно фиксиране на каменната облицовка към основата;
формира цветната основа (долната част на декора);
предпазва долните компоненти на платното от температурни промени и ултравиолетово лъчение.
Съставът на основния слой на композитния покрив може да варира в зависимост от производителя. Водещите марки не споделят тайните си формули.

Каменен гранулат
Това е външният слой от композитен покривен материал, който осигурява декора, цвета и текстурата на плочките. Освен това играе защитна роля и създава звукоизолация. Според оригиналната технология чист базалтов чипс трябва да се използва като каменна облицовка и така се правят известни скъпи марки. Но много фабрики, за да направят своя продукт по-достъпен за обикновения потребител, добавят кварцов пясък към базалта. Най-евтините продукти са покрити само с кварц.

Глазиран акрил.
Завършващият слой се състои от прозрачна акрилна глазура. Акрилното „завършване“ има редица предимства:

устойчивост на температурни промени;
добра UV поносимост;
устойчивост на химическа обработка;
устойчивост на влага.
Благодарение на акрилната глазура, каменните стърготини, а с това и другите компоненти на покрива, са защитени от разрушителното въздействие на влага, високи и ниски температури. Мръсотията лесно се измива от гладка повърхност; спорите на мъха не се задържат върху нея.

Плюсове и минуси на композитните керемиди
Въпреки че композитният покрив с право се счита за един от най-добрите варианти за покриване на покрива на частна къща, лятна къща или вила, той има не само предимства, но и своите недостатъци. Нека погледнем обективно и двете страни на монетата.

Предимства
Безспорните предимства на композитните покривни материали включват следните качества:

леко тегло в сравнение с естествените плочки (един квадрат от „композит“ тежи до 6 кг, а средното тегло на 1 квадратен метър керамична плочка е 33-45 кг);
издръжливост (срокът на експлоатация на композитните плочки достига 50-60 години);
ефективна защита срещу течове, устойчивост на натоварвания;
относителна лекота на монтаж, поради известна гъвкавост на материала и удобна система за закрепване;
способността да се направи покрив с различни конфигурации и със сложни елементи, да се монтират склонове с голям наклон;
добра звукоизолация, пожарна безопасност и екологичност.
Композитните покрития също могат да бъдат монтирани във всеки регион, независимо от климатичните условия. И едно от основните предимства на този тип покриви е неговият шикозен, много богат външен вид.

недостатъци
За клиента на покрива, композитният покрив има само един недостатък – високата му цена в сравнение с други видове. Но дългият експлоатационен живот, съчетан с отлично представяне, определено оправдава разходите.

Покривателите подчертават други недостатъци, свързани с характеристиките на монтажа:

Ако наклонът на покрива е по-малък от 14 градуса, е необходимо да се монтира палуба и хидроизолационен килим под покрива. Причината е, че фугите и ръбовете на плочките допринасят за дълготрайното задържане на снежните маси върху повърхността, а това означава както влага, така и натоварване.
Гредите трябва да имат голямо напречно сечение и трябва да се монтират на малки стъпки (максимум 90 см). Това се дължи и на натиска на складирания сняг – без надеждна основа покривът ще започне да провисва с течение на времето.
Задължително условие за покривна конструкция е инсталирането на добра подпокривна вентилация. За да направите това, под обшивката се поставя контра летва, създавайки празнина под покривния материал. Самата обшивка обикновено се монтира на стъпки от 35-37 см.
Анализирайки, можем да заключим, че горните точки са свързани с необходимостта от компетентен дизайн на покрив от композитен материал и спазване на инсталационната технология. Това е особено важно в райони с обилни и продължителни снеговалежи.

Като се свържете с нашата компания, не е нужно да се притеснявате за качеството на монтажните работи на покрива. При нас работят само професионалисти, които стриктно спазват технологиите и стандартите, и официално даваме гаранция за изпълнени проекти.

Leave A Comment

Fields (*) Mark are Required