icon

Morbi et tellus imperdiet, aliquam nulla sed, dapibus erat. Aenean dapibus sem non purus venenatis vulputate. Donec accumsan eleifend blandit. Nullam auctor ligula

Get In Touch

Quick Email
info.help@gmail.com
  • Home |
  • Покривни работи: видове конструкции, етапи на монтаж и необходими материали

Покривни работи: видове конструкции, етапи на монтаж и необходими материали

Когато мислят за дизайна на нова къща, повечето хора се фокусират върху вътрешната конструкция и фасадите, последното нещо, за което мислят е какъв ще бъде покривът. Междувременно това е основният компонент на всяка сграда, от която до голяма степен зависи бъдещата съдба на цялата структура. Добрият издръжлив покрив е резултат от компетентен дизайн и висококачествено изпълнение на всеки етап от работата в съответствие с технологията. В статията ще разгледаме какви видове покривни конструкции има, как се монтират и какви материали се използват за това.

Видове покривни конструкции
Опциите за конфигурация на покрива са безкрайни. Но ние ще се съсредоточим върху най-често срещаните съвременни покривни архитектури. На първо място, видовете покривни конструкции се отличават с броя на склоновете.

Едностъпален
Това е най-простото решение за подреждане на покрив – единична равнина с наклон към единия ръб. Този тип, по-специално, включва плоски покриви с ъгъл на наклон по-малък от 15 °. В Русия скатният покрив не е много популярен. Първо, съществува стереотип, че такъв покрив е по-подходящ за плевня, баня или стопанска постройка, отколкото за къща. На второ място, конструкцията с облегалка има практически недостатъци. Това е както липсата на пространство за тавана, така и излагането на фасадите на сградата от валежи.

Гейбъл
Двускатният покрив е лесен за монтаж и има добри експлоатационни характеристики. Тя може да бъде проектирана в класическа версия или да има склонове с различна дължина. Асиметричните двускатни покриви ви позволяват да изградите козирка или тераса под същия покрив.

Така нареченият мансарден покрив също може условно да се класифицира като фронтон. Всъщност той има само два срещуположни надвеса, но наклонът е направен с прекъсване, разделяйки всеки наклон на две равнини – с лек наклон и със стръмен наклон. Тази геометрия ви позволява значително да увеличите използваемата площ на тавана.

Четирискатни
Тазобедреният покрив може да бъде изграден в различни версии:

Палатка. Надвесите имат формата на триъгълник и всички се събират в един връх.
Хип. Покривът се състои от триъгълници и трапец.
Полу-ханш. Това е опция, когато големите странични надвеси са леко отрязани към върха и между тях са поставени малки триъгълни вложки на фронтоните.
Има и друг популярен тип покривна конструкция – многоскатна. Това е, когато няколко фронтонни елемента, обикновено четири, са свързани заедно.

Необходимо е да се избере конфигурацията на покрива въз основа на параметрите на конструкцията и климатичните характеристики на региона. Във ветровитите райони е за предпочитане да се изградят 4 склона с лек наклон, за да се сведе до минимум вятърът. Там, където има много сняг, е необходим по-голям ъгъл на наклон, за да се стопят снежните маси по-бързо. Още на етапа на проектиране е необходимо да се реши дали къщата ще има жилищен тавански етаж.

Leave A Comment

Fields (*) Mark are Required