icon

Morbi et tellus imperdiet, aliquam nulla sed, dapibus erat. Aenean dapibus sem non purus venenatis vulputate. Donec accumsan eleifend blandit. Nullam auctor ligula

Get In Touch

Quick Email
info.help@gmail.com
  • Home |
  • Покривни софити – видове и специфика

Покривни софити – видове и специфика

Софитите се използват в нашата страна от много десетилетия. Това е естетически завършващ елемент по наклона на покрива, който подобрява визуалното качество на конструкцията и скрива гредите по контура на покрива. Добре изработената покривна облицовка изпълнява и редица практически функции. Такива конструкции служат за защита на дървесината от птици, насекоми и различни видове вредители. Разбира се, покривната облицовка не е основен елемент от дизайна, по-важен е монтажът на покрива, чиято цена е по-висока, но софитът има своя специфична реализация.

Видове покривни софити
Софитите се различават един от друг по строителния материал. Изпълнителите предлагат предимно дървени конструкции, метални и PVC. Всеки материал има малко по-различни свойства.

Дървеният софит има отлични визуални качества и пасва перфектно на класическите фасади. Това са предимно закален бор, смърч и лиственица. Плочите образуват много плътно покритие, което повишава топлоизолацията на тавана. Трябва да запомните, че дървеният материал на склонове трябва да бъде правилно подправен. Тя трябва да бъде импрегнирана или покрита с висококачествена боя, която предпазва цялата конструкция от влага и слънчева светлина. Поддръжката на дървения софит трябва да се извършва поне веднъж на всеки пет години. Особено важна е защитата на външни елементи, които са постоянно изложени на неблагоприятни атмосферни условия.

PVC софитите в момента са най-често използваните. Материалът се характеризира с лекота на монтаж, както и пълна устойчивост на атмосферни влияния. За разлика от дървените елементи, PVC софитът не изисква поддръжка. Той има допълнителното предимство, че е лек, устойчив на корозия и лесен за почистване. PVC софитите се продават готови. Това са специални монтажни шини. В офертата има цяла гама от цветове и елементи от PVC. Можете лесно да ги адаптирате към характеристиките на всяка сграда. Инсталирането на такова свързващо вещество е толкова просто, че с малко умения можете да свършите работата сами. Това решение не се препоръчва за метални покриви. Металът е склонен да се нагорещява много. В същото време PVC компонентите не са устойчиви на високи температури. Така пластмасата може да се разпадне и дори да промени формата си.

Софит, изработен от метал или здрава стомана, изглежда много красив и има дълъг експлоатационен живот. Устойчив е на високи температури, но изисква редовна поддръжка – необходими са антикорозионни препарати. Той е подходяща алтернатива на PVC софитите и може да се използва в зони, изложени на много високи температури. Софитите от поцинкована стоманена ламарина са устойчиви на корозия и не изискват поддръжка.

Leave A Comment

Fields (*) Mark are Required