icon

Morbi et tellus imperdiet, aliquam nulla sed, dapibus erat. Aenean dapibus sem non purus venenatis vulputate. Donec accumsan eleifend blandit. Nullam auctor ligula

Get In Touch

Quick Email
info.help@gmail.com
  • Home |
  • Производители на меки покриви: какво трябва да знаете, за да изберете правилния материал

Производители на меки покриви: какво трябва да знаете, за да изберете правилния материал

Меките плочки са един от най-издръжливите материали. И тези, които смятат този факт за недоказан, позовавайки се на „младостта“ на изобретението, грешат. Битумният покрив с покритие е бил използван в Америка преди сто години; цели райони на стари сгради с цветни покриви свидетелстват за неговата издръжливост там. Всички материали обаче са еднакви. Говорим за това как да изберем правилните меки плочки, така че да служат възможно най-дълго и за надеждни марки в тази статия.

Състав на гъвкави плочки, препоръки за избор
Като цяло структурата на всеки гъвкав покрив е една и съща, плюс или минус. Основата на платното е фибростъкло, покрито от двете страни с битум, а отвън с камъчета и защитен лак. Но различните марки могат да се различават по броя и състава на слоевете и технологията на обработка. Оттук и различните експлоатационни характеристики. Нека анализираме видовете меки плочки според параметрите, които влияят на качеството.
Основата
Като основен слой се използват два вида синтетични влакна:

Фибростъкло. Екологичен материал (основната суровина е кварцов пясък), влакната са здраво и надеждно свързани. Фибростъклото не гние и не гори. Платното е здраво, но в същото време е еластично и устойчиво на деформации, което е важно за правилния монтаж на битумни шиндли.
Фибростъкло. Синтетичен материал, подобен на фибростъкло. Разликата е в по-малко плътно тъкане на влакна, което влияе върху здравината.
Най-добрата основа за меки плочки е фибростъкло. Фибран с плътност минимум 100 g/m2 се използва във водещи европейски марки, но те не са евтини. Според руските стандарти 80 g / m2 се счита за добър показател. Фибростъклото също е добър вариант, но желаната плътност е минимум 130 гр/м2.

Брой слоеве
Тук пазарът предлага три варианта на покритие:

Един слой. Той привлича с достъпна цена и лекота на инсталиране, издържа средно 15-20 години.
Двупластова. Върху правоъгълната основа с отместване е насложен втори лист, фигуриран. Резултатът е красив релефен декор, увеличава се здравината и устойчивостта на влага на покрива и в резултат на това – издръжливостта. Тези плочки се монтират лесно, тъй като не е необходимо коригиране на фуги.
Трипластова. Тук, в допълнение към основата, вече има две фигурни шиндли – появява се по-сложен модел, дебелината на платното достига 9 мм.
Трислойният мек покрив е най-устойчив на износване, с експлоатационен живот до 50-60 години. Но покритието с двуслойна структура ще бъде отличен избор за дома, то ще продължи малко по-малко. Еднослойната тъкан е добра само ако планирате да я смените с нов дизайн с течение на времето.

Битум
Битумната импрегнация има няколко функции. Придава еластичност на синтетичните влакна и спомага за запазването на формата им, предпазва ги от влага и температурни влияния. Битумният слой има и топло- и звукоизолационни свойства.

Пазарът предлага меки плочки, направени с помощта на различни видове импрегниране:

Модифициран битум. По време на производството към основните суровини се добавят различни примеси. Най-често срещаните добавки: SBS и APP. Топ производителите имат свои собствени формули за модификация, но те се пазят в тайна.
Оксидиран битум. Някои големи заводи използват сложна технология за окисление на битум. Импрегнирането предпазва добре от ултравиолетова радиация и е подходящо за зони с умерен климат. Особеност са ограниченията за монтаж в студено време.
Всички опции за импрегниране с висококачествено производство са почти еднакво издръжливи и устойчиви на износване. Трябва да изберете въз основа на климата и други условия. SBS-модифицираният битум е идеален за покриви със сложна геометрия. Не се страхува от замръзване, но не понася добре UV лъчите. В горещи райони е по-подходяща импрегнация, направена от окислен битум или с добавка на APP.

Каменен гранулат
Покритието оформя външния вид на покрива и изпълнява изолационна функция. Производителите на меки плочки използват трохи от различен произход:

Базалт. Изявен и траен цвят поради абсорбцията на пигмента, надеждна адхезия. Различните размери на гранулите осигуряват най-плътната структура.
шисти. Скалата има тенденция да се ексфолира, така че вместо гранули, когато се натрошат, се получават плочи. По-малка контактна площ за частици означава по-малко плътна структура, по-лоша адхезия. Плочата не абсорбира пигменти, боядисва се химически, което намалява устойчивостта на цвета.
Шлак. Фините сиви и черни чипове се задържат здраво върху основата и често се използват като тъмен основен тон – дъното за цветен декор.
Антрацит. Въглено-черното покритие прилепва добре към битума, но не може да се боядисва. Антрацитът в чиста форма се използва за производството на бюджетни покрития, които не се закупуват за жилищни сгради. Въпреки това, понякога производителите смесват този чипс с цветен базалт, за да намалят цената.
Ако бюджетът ви позволява, по-добре е да закупите гъвкави плочки с базалтови гранули без примеси или с минимално количество добавки. Базалтовите трохи надеждно се прилепват една към друга и са „плътно“ фиксирани към импрегнирането. Дори след много години покритието не се рони и не избледнява на слънце.

Leave A Comment

Fields (*) Mark are Required