icon

Morbi et tellus imperdiet, aliquam nulla sed, dapibus erat. Aenean dapibus sem non purus venenatis vulputate. Donec accumsan eleifend blandit. Nullam auctor ligula

Get In Touch

Quick Email
info.help@gmail.com
  • Home |
  • Свързване на покрива към коминната тръба: основни опции за подреждане на кръстовища

Свързване на покрива към коминната тръба: основни опции за подреждане на кръстовища

Съвременните покривни материали са оборудвани с готови механизми за закрепване, подробни инструкции и препоръки за монтаж. Това значително улеснява работата на покривачите. Но има трудни области, които винаги изискват особено внимателен подход и усърдна работа. Това са кръстовищата на покрива към тръбата и други конструкции, разположени на повърхността на покрива. Защо тези места са толкова важни и изискват най-голямо внимание, какви опции за подреждане на кръстовища се използват, ще обсъдим в статията.

Характеристики на монтажа на кръстовища на покрива
Когато по време на монтажа се съединяват фрагменти от покривен материал, самата инсталационна технология осигурява надеждно запечатване. Металните плочки имат ключалки за свързване на листове; гофрираните листове се припокриват; керемиди от меки плочки също се полагат с надбавка и внимателно се залепват. Но на мястото, където покритието се среща със структурните елементи, се образува естествена празнина, която трябва да бъде специално блокирана.

Причини, поради които висококачествените връзки между покрива и комина и други части са критично важни:

Пролуката между конструкцията и покритието, независимо от качеството на монтажа, все още е налице. И задачата на майсторите е да постигнат пълно запечатване на пукнатините.
Отопление от тръбата. През студения отоплителен сезон коминната тръба ще загрява всички съседни слоеве на покрива, което е неблагоприятно за материалите, особено за дървото върху обшивката.
Всякакви изпъкнали сгради предотвратяват сближаването на снежните маси и ги натрупват около тях. Задържането на сняг на повърхността за дълго време означава риск от проникване на влага в пукнатините.
Необходимо е напълно да се блокират празнините, образувани при свързването на покрива към надстройките. Свързващите възли имат най-голям риск от течове. В процеса на монтаж специалистите трябва да осигурят три неща: пълна херметичност, пожарна безопасност и надеждност.

Какво се взема предвид при избора на метод за запечатване
Когато избират най-добрия вариант за дизайн на комин, експертите вземат предвид следните фактори:

Местоположение на коминната система.
Ако тръбата е разположена близо до билото или директно върху него, снегът ще се топи свободно и опасността от течове е много по-малка.
В центъра на склона или под средата е необходимо по-задълбочено запечатване на пролуките около конструкцията на комина.
Когато коминът се удари във вътрешния ъгъл на връзката на склона (дола), това е най-проблемната ситуация, която изисква основно решение. Страните и „джобът“ между задната стена и покрива са особено податливи на течове.
Когато проектират покрив, компетентните специалисти винаги мислят къде ще бъде разположена тръбата на комина и се опитват по всякакъв начин да гарантират, че долината не попада на това място. Това е позволено само в крайни случаи, когато няма друго решение.

Тип покрив.
Методът на рамкиране на комина до голяма степен зависи от това какъв материал ще бъде монтиран на покрива. Това е важно както от технологична, така и от естетическа гледна точка. Когато разглеждаме варианти за подреждане на кръстовища, определено ще се докоснем до този аспект.

Тип тръба.
Коминната система може да бъде под формата на обикновена кръгла тръба – метална, азбестобетонна или керамична. Но по-често в модерните къщи можете да намерите дизайна на комини с тухлена зидария. Това вече е четириъгълна конструкция и завършването ще бъде различно от първия тип.

3 най-надеждни варианта за подреждане на кръстовища
След проучване на всички данни, майсторите избират оптималното решение за проектиране и уплътняване на покривни надстройки. Те са само две.

Метална престилка
Металната облицовка е технически подходяща и изглежда добре на следните видове покривни материали:

Вълнообразен лист;
метални керемиди;
европлоча (ондулин);
шев покрив.
Коминните престилки са изработени от поцинкована стомана. Частите могат да бъдат изрязани и изрязани сами от лист метал. Важно е да се има предвид, че вертикалната част на дъската трябва да бъде с 15 см по-висока от горната вълна на покрива. Отстрани на долните страни се правят завои, за да се насочи оттичането на водата. Най-често майсторите на покрива поръчват готови обшивки, които се предлагат в асортимент от допълнителни части от продавачите на покрития. Трябва обаче да се разбере, че както домашно приготвената, така и закупената облицовка е по-скоро красива декорация, отколкото решение за запечатване.

Висококачественото подреждане на коминния модул започва дори преди монтажа на покритието и се извършва на етапи:

Монтаж на вътрешната престилка.
По горната линия на облицовката се прави жлеб. Металните ленти се застъпват около комина с резерв от 150 mm. Горният ръб е огънат и вкаран в жлеба. Дъската се закрепва с самонарезни винтове, а набраздената лента е запечатана. Под долната (хоризонтална) част на облицовката е монтирана „вратовръзка“ – метален лист, който се простира до долината или до надвеса на стрехите, където ще отиде водата.

Изолация и хидроизолация.
При изпускане на дим от отопление постоянно се появяват температурни промени – вътрешността на тръбата е гореща, а външната е студена. Образува се конденз и това е причината за корозия, която има разрушителен ефект върху метала. Тухла в присъствието на зидария също страда от влага. Решението е изолация на комина. За такива задачи е подходяща изолация от базалтова вата или валцуван кварц.

Върху изолацията майсторите полагат хидроизолационна мембрана, която ще предпази както топлоизолацията, така и самата конструкция от влага. Коминът е обвит с филм, като се прави припокриване от 10 см. Дюбелите се завинтват отгоре, а за надеждност фугите са запечатани с уплътнителна лента.

Монтаж на външна престилка.
Тук технологията е същата като при вътрешните обшивки. Единствената разлика е, че вече не е необходимо да правите жлеб и да вмъквате ръбове в него. Ако планирате да покриете комина с гофриран лист, преди изолацията се монтират специални скоби, които трябва да се простират до дебелината на всички слоеве на изолационната торта.

Хидроизолационни ленти
Въпросът с изолационните кръстовища е малко по-прост, когато къщата е покрита с мек покрив. На гъвкави плочки или валцувани битумни покрития поцинковането няма да осигури плътно прилягане и ще изглежда неподходящо. Следователно димните колектори се завършват по същия начин като изолационните пролуки на еластичен покрив – с помощта на специална хидроизолационна лента със самозалепваща се основа. Тази технология е приложима и за други видове покривни материали.

Повечето производители на меки плочки допълват продуктите си с лента за хидроизолация на фуги. Алуминиевите ленти с бутилова основа се считат за най-надеждни. Осигуряват добра защита от влага и се монтират лесно поради своята еластичност. Такива продукти не гният, не се страхуват от температурни промени и са много устойчиви на износване.

Върху лентата се монтират опорни ленти, които играят както декоративна, така и защитна роля. Те са предназначени да предотвратят отлепването и да предпазят материала от неблагоприятните ефекти на валежите, ултравиолетовото лъчение и замръзване. Металните елементи за облицовка трябва да бъдат покрити с антикорозионен слой. Освен това всички съседни ивици се обработват с покривен уплътнител.

Кръгли прониквания
Ако на покрива има само кръгла тръба без тухлена облицовка, няма да е възможно да се обшие с метал, а лентовите уплътнители също няма да осигурят подходяща изолация. Тук има само едно ефективно решение – инсталиране на готово проникване. Еластичните продукти от EPDM каучук се състоят от три слоя и са добре изолирани отвътре.

Отворите наподобяват гофрирана яка и се поставят върху колектора. Долната основа е плосък лист, който е прикрепен към повърхността на покрива. Когато купувате, трябва да изберете система за наклона на покрива. Горната част на гофрирането се отрязва, така че гърлото да приляга възможно най-плътно към тръбата. За фиксиране към комина се използват специални връзки с гъвкава и топлоустойчива облицовка.

Leave A Comment

Fields (*) Mark are Required