icon

Morbi et tellus imperdiet, aliquam nulla sed, dapibus erat. Aenean dapibus sem non purus venenatis vulputate. Donec accumsan eleifend blandit. Nullam auctor ligula

Get In Touch

Quick Email
info.help@gmail.com
  • Home |
  • Как да направите покрив от метален профил: технология и нюанси на инсталационния процес

Как да направите покрив от метален профил: технология и нюанси на инсталационния процес

Ако решите да покриете покрива си с метален профил, вероятно вече разбирате неговите плюсове и минуси, така че няма да се спираме на прегледа на популярния материал. Нека поговорим в статията как да направите покрив от метален профил правилно и ефективно, така че да служи десетилетия.

Технология за изграждане на метален покрив
Видът на покриващия материал е от решаващо значение при проектирането на обект и извършването на изчисления. Самата технология за изграждане на покрив от гофрирани листове не се различава от другите покриви. Но това не се различава само до монтажа на обшивката и полагането, където има някои особености и нюанси, за които също ще ви разкажем.

Изчисляване на наклона на покрив от метален профил
За да изградите постоянен и издръжлив покрив от гофрирани листове, първо трябва да го проектирате правилно и да направите всички изчисления правилно. Двата основни индикатора са ъгълът на наклона и стъпката на обшивката (за последното ще говорим по-късно).

Съгласно стандартите, предписани в SNiP II-26-76, минималният ъгъл на наклон за покрив от метален профил е:

за жилищни сгради, вили и други сгради, използвани с дву- и четирискатни покриви – не по-малко от 10 °;
за едноскатни покривни конструкции (гаражи, стопански постройки, складове и др.) е допустим наклон от 8°.
Ако говорим за оптимални, а не за минимални стойности, същият SNiP препоръчва инсталирането на метални профили на склонове с наклон от 20 градуса. Тази опция също е много добра на практика – рисковете от течове са сведени до минимум, тъй като водата и снегът изчезват по-бързо от повърхността. Покривателите рядко правят по-малки наклони за метални покрития, обикновено когато листовете служат само като основа за друг материал.

Монтаж на рафтовата система
Рафтовата система е както носещата основа на покрива, така и формирането на неговата конфигурация и форма. Най-простите дизайни, използвани за жилищни сгради, са фронтони. Но металните профили се използват и за покриване на тазобедрени, бедрени и полубедрени покриви. За конструкции със сложни форми и малки елементи профилираните листове не са подходящи поради тяхната твърдост и големи отпадъци за подрязване.

Рамката на покрива се състои от следните компоненти:

Mauerlat (дебела рамка около периметъра на носещи стени);
билна греда (покрив);
греди – образуват склонове, монтирани отдолу върху мауерлата, отгоре – на билото;
фермите са вертикални модули, състоящи се от няколко елемента, които повишават стабилността на гредите и билото.
Конструкцията и броят на фермите зависи от дължината на участъка (хребета) и от предстоящите натоварвания.

Leave A Comment

Fields (*) Mark are Required